Ticaret ve Şirketler Hukuku
Özel hukuk dalı olan ticaret hukukunun en önemli kaynağı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’dur. Tarafların ticari ilişkilerinde oluşan uyuşmazlıklara çözüm üreten ticaret hukuku hayatımızdaki önemli yeri sebebiyle hukukun en kapsamlı alt dallarından biridir.
Ticari hayatın temelini ticari sözleşmeler oluşturmaktadır. Hem ülkemiz için hem de uluslararası alanda, ticaret hayatının sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi, ihtilafların önlenmesi, belirsizliklerin ve risklerin kaldırılması ve azami ölçüde güvenin sağlanması ticari sözleşmelere bağlıdır.
Ticari davaların açılması ve davanın takip edilmesi, poliçe, bono, çek alacaklarının dava ve icra yoluyla tahsili, şirket sözleşmelerinin hazırlanması, şirketlere hukuki müşavirlik hizmeti sağlanması, şirkete ait marka, patent ve faydalı modeller ile ilgili davaların takip edilmesi gibi alanlarda hizmet verilmektedir.
6102 sayılı Ticaret Kanunu’na göre düzenlenmiş olan şirket tipleri;
- Kollektif şirket,
- Komandit şirket,
- Anonim şirket,
- Limited şirket,
- Kooperatif şirket olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ticaret kanunu kapsamında şirketlerin tamamı tüzel kişiliğe haiz olup bu konuların tamamı ile ilgilenen alan şirketler hukukudur. Şirketlerin ticari faaliyetlerini yerine getirirken geleceğe dönük olarak daha sağlam adımlar atması ve risklerin en aza indirgenmesi hususunda şirket danışmanlığı büyük önem taşımaktadır. Ticaret ve şirketler hukukunun oldukça geniş ve kapsamlı bir alan olması sebebiyle alanında uzman avukatlardan destek alınması oldukça önemlidir.