Sözleşmeler Hukuku
Sözleşme, tarafların belli bir hukuki sonuç doğurmaya yönelik karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamalarından oluşan hukuki bir işlemdir. Sözleşmeye taraf olan kişiler alacaklı ve borçlu olarak adlandırılır. Sözleşmenin kurulabilmesi için tarafların karşılıklı iradelerinin uyuşması gerekmekte olup sözleşmeler hukukunda en temel ilke sözleşme özgürlüğü ilkesidir. Borçlar Kanunu uyarınca taraflar kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız sözleşmeler hariç kendi iradeleriyle aralarındaki hukuki ilişkiyi diledikleri gibi düzenleme serbestisine sahiptir. Sözleşme özgürlüğü ilkesi sözleşme yapıp yapmama özgürlüğünü kapsamakta olup kişiler diledikleri sözleşmeyi yapmakta serbest oldukları gibi, hiç kimse istemediği bir sözleşmeyi yapmaya da zorlanamaz.
Taraflar arasındaki sözleşmelerin hazırlanmasında dikkate alınması gereken birçok husus bulunmaktadır. Hazırlanacak sözleşmenin hukuki niteliği ortaya konulmalı, tarafların hak ve yükümlülükleri somut şekilde öngörülmeli, sözleşmenin süreli olup olmadığı, yenilenme şekil ve şartları, fesih veya sona erme süreci, feshin sonuçları detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve tarafların iradelerinde boşluk bırakmayacak şekilde hükümlere yer verilmelidir.
Sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı değildir. Ancak bazı sözleşmeler için kanunda bazı şekil şartları zorunlu tutulmuştur. Taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinin resmi şekilde yapılma zorunluluğu bulunmaktadır. Yine motorlu taşıtların devri ile ilgili sözleşmelerin noterlerce yazılı olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
En çok karşılaşılan sözleşme tiplerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Satış sözleşmesi,
- İş sözleşmesi,
- Miras taksim sözleşmesi,
- Kira sözleşmesi,
- Eser sözleşmesi,
- Hizmet sözleşmesi,
- Tüketici sözleşmesi,
- Komisyon sözleşmesi,
- Ticari mal alım-satım sözleşmesi,
- Alacağın temliki sözleşmesi,
- Kat karşılığı inşaat sözleşmesi,
- Ölünceye kadar bakım sözleşmesi,
- Franchising sözleşmesi,
- Finansal kiralama sözleşmesi,
- Sigorta sözleşmesi,
- İpotek sözleşmesi,
- Araç satış sözleşmesi,
- Gizlilik sözleşmesi,
- Komisyon sözleşmesi,
- Adi ortaklık sözleşmesi vb.
Ticari veya ticari olmayan her türlü sözleşmenin hazırlanması, müzakere edilmesi, sözleşmelerin uygulanma safhası ve sözleşmeler kapsamında ortaya çıkacak her türlü hukuki uyuşmazlığın çözümü konusunda danışmanlık hizmeti alınması son derece önem arz etmektedir.